ziA - zijn in Aandacht
Je bent al alles wat je ooit zou willen worden


Mindfulness
betekent simpelweg bewust zijn van wat er op dit huidige moment gebeurt, zonder te wensen dat het anders was;

Genieten van wat plezierig is zonder eraan vast te houden wanneer het verandert (want dat zal het);

Zijn met wat onplezierig is zonder te vrezen dat het altijd zo zal zijn (want dat zal het niet).

James Baraz


Internationaal wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mindfulness:

  • de stressbestendigheid verhoogt;
  • herval in depressie kan voorkomen;
  • het psychisch welzijn verbetert;
  • je beter leert omgaan met pijn;
  • je beter leert omgaan met emoties zoals angst,
         boosheid, verdriet, irritaties ...
Mindfulnesstrainingen: een unieke samensmelting van oosterse meditatie en westerse wetenschap

Aandachtstraining is internationaal bekend geworden onder de naam mindfulness. Deze boeddhistische meditatievorm is ongeveer 2.600 jaar oud en leert ons om weer contact te maken met de eenvoud van het hier en nu.

In 1979 introduceerde Jon Kabat-Zinn (universiteit van Massachusetts, VS) de term mindfulness in de gezondheidszorg. Hij ontwikkelde hiervoor een 8-wekenprogramma waarin hij deze boeddhistische meditatie combineerde met westerse wetenschap en noemde het MBSR of 'Mindfulness Based Stress Reduction' (Aandachtsgerichte stressreductie)

In 2001 voegden de pscyhologen Segal, Williams en Feldman een aantal cognitieve en gedragsmatige technieken aan het oorspronkelijke programma toe. Dit MBCT-programma 'Mindfulness Based Cognitive Therapy' of Aandachtsgerichte cognitieve therapie was bedoeld om terugval in depressie te verminderen.

Ondertussen neemt het toepassingsgebied van mindfulness steeds verder toe. 

Centraal in de mindfulnesstraining staat open en milde aandacht voor wat er dit moment aanwezig is. Met aandacht aanwezig zijn bij wat we doen, is een voorwaarde om beter met stress en depressie te kunnen omgaan. Als we ons bewust zijn van wat er gebeurt, kunnen we - in plaats van vast te zitten in onze automatische reacties - zelf kiezen welke stap we vervolgens willen zetten.

Vormen van mindfulnessbeoefening

Er zijn twee vormen van mindfulnessbeoefening: formele en informele beoefening

Formele beoefening betekent dat je tijd en ruimte vrijmaakt om specifieke oefeningen uit te voeren. Je kunt bijvoorbeeld elke morgen 20 mediteren. Dat kan onder meer zitmeditatie, een bodyscan, stapmeditatie of yoga zijn.

Informele beoefening betekent dat je de mindfulnessbeoefening in je dagelijks leven inpast. Aandacht geven speelt daarbij een centrale rol. Je bewust zijn van wat je doet, van je gedachten en gevoelens, van wat er in je omgaat. Hulpmiddelen hierbij zijn een bewuste ademhaling, handelen zonder haast en bewust gebruik maken van je zintuigen.

Formele en informele beoefening ondersteunen en versterken elkaar. Hoe behendiger je wordt in de ene vorm, hoe gemakkelijker het wordt om de andere vorm toe te passen. Op die manier kan mindfulness uitgroeien tot een levenshouding.

Meer inzicht dankzij mindfulness

Mindfulnessmeditatie kan je nieuwe inzichten bezorgen waardoor je beter met stress kunt leren omgaan. Het is echter niet de meest gemakkelijke weg. Het is een misverstand om te denken dat je van meditatie altijd rustig en ontspannen wordt. Dat is namelijk niet zo. Ontspannen worden is ook niet het doel van mindfulness. Wat we wel willen is inzicht krijgen in onszelf en dat is soms pijnlijk.
Mindfulnessmeditatie is daarom niet altijd en voor iedereen geschikt.